gemlogo
Test ovo ono nesto Blaaaa
knjiga

„Poduzetništvo: Uspješno pokretanje novih poduhvata" 3/e

Autori: Bruce R. Barringer, R. Duane Ireland
Izdanje na bosanskom jeziku

 


 BH telecomSponzor manifestacija Centra za razvoj poduzetništva u 2014. godini

 

 

PROJEKTI I AKTIVNOSTI REALIZOVANI U 2012. GODINI

Globalni monitor poduzetništva u BiH 2011: „Razviti i ojačati poduzetnički duh u Bosni i Hercegovini"

Period implementacije: mart 2011. – april 2012.

U aprilu 2012. godine je publikovan BiH GEM izvještaj o stanju poduzetništva za 2012. godinu, pod nazivom „Razviti i ojačati poduzetnički duh u Bosni i Hercegovini". Izvještaj je nastao kao rezultat GEM istraživanja koje je Centar za razvoj poduzetništva proveo po četvrti put. Izvještaj sadrži rezultate istraživanja poduzetničke aktivnosti, stavova, težnji i uslova poduzetničkog okvira za Bosnu i Hercegovinu koji su prikupljeni na temelju jedinstvene metodologije te obrađeni na nivou GEM konzorcija sa 54 zemlje učesnice u GEM projektu u 2011. godini. Kao i svake godine istraživanje je obuhvatilo prikupljanje podataka kroz ispitivanje odrasle populacije i intervjuisanje nacionalnih stručnjaka iz oblasti poduzetništva, te niz drugih aktivnosti. BiH GEM izvještaj za 2011. godinu je promovisan tokom manifestacije obilježavanja Svjetskog dana poduzetništva u BiH i distribuiran relevantnim akterima i donosiocima politika za razvoj poduzetništva u zemlji.

 

Globalni monitor poduzetništva u BiH : Izrada i publikovanje GEM izvještaja o ženskom poduzetništvu u BiH

Period implementacije: januar – februar 2012. godine

U 2012. godini Centar za razvoj poduzetništva je realizirao dodatnu aktivnost u okviru implementacije godišnjeg GEM ciklusa, te je na osnovu specijaliziranog GEM izvještaja na temu žensko poduzetništvo, izrađen i publikovan GEM izvještaj o ženskom poduzetništvu u Bosni i Hercegovini. Izvještaj sadrži analizu prikupljenih podataka o ženskom poduzetništvu za Bosnu i Hercegovinu i komparaciju sa pokazateljima za zemlje iz okruženja koje su, također, učestvovale u istraživanju (Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Slovenija). Osim analize pokazatelja, izvještaj sadrži i priče o programima i aktivnostima organizacija, udruženja i agencija iz cijele Bosne i Hercegovine, usmjerenih na oblast ženskog poduzetništva.
Izvještaj je publikovan u martu mjesecu u tiražu od 300 primjeraka i prezentovan u okviru manifestacije obilježavanja Svjetskog dana poduzetništva u Bosni i Hercegovini, distribuiran relevantnim akterima i donosiocima politika za razvoj poduzetništva u zemlji.

 

Manifestacija obilježavanja Svjetskog dana poduzetništva u Bosni i Hercegovini 2012.

Period implementacije: april 2012. godine

Svjetski dan poduzetništva je inicijativa pokrenuta sa ciljem promovisanja poduzetništva širom svijeta. Radi se o svjetskoj proslavi poduzetništva i inovacija, a Centar za razvoj poduzetništva Tuzla je prigodnom manifestacijom 13.04.2012. godine po četvrti put obilježio ovaj značajan datum za sve relevantne aktere iz oblasti poduzetništva. Manifestacija je održana u Plavoj Sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla i uključivala je održavanje okruglog stola na temu „Razviti i ojačati poduzetnički duh u Bosni i Hercegovini" kao i zvaničnu promociju BiH GEM izvještaja za 2011. godinu pod nazivom „GEM BiH 2011: Razviti i ojačati poduzetnički duh u Bosni i Hercegovini" i GEM izvještaja na posebnu temu pod nazivom „Izvještaj o ženskom poduzetništvu u Bosni i Hercegovini". Na manifestaciji su učešće uzeli ugledni predavači iz oblasti poduzetništva kako iz Bosne i Hercegovine, tako i zemalja regiona, kao i predstavnici vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, naučnih radnika, profesora, studenata i drugi relevantni akteri.

 

Treninzi za jačanje kapaciteta mali i srednjih preduzeća sa područja općine Tuzla

Period implementacije: januar i februar 2012. godine

Centar za razvoj poduzetništva je u januaru i februaru 2012. godine realizovao i preostala dva (od ukupno tri) treninga u okviru projekta Inovativno umrežavanje i ekonomska saradnja Tuzle i Vukovara (InEco), namijenjena vlasnicima/menadžerima etabliranih preduzeća sa područja općine Tuzla. Radi se o treningu „Prepoznavanje poslovnih prilika" koji je realizovan u razvojno poduzetničkom centru Lipnica i treningu „Poduzetničke vještine" održanom u prostorijama Razvoje agencije NERDA, Tuzla sa 15 učesnika. Trening pod nazivom „Strategije rasta i razvoja malih i srednjih preduzeća" je proveden u 2011. godini. Cilj treninga je bio jačanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća sa područja općine Tuzla, kroz pomoć poduzetnicima da prepoznaju poslovne prilike, Identifikuju poduzetničke vještine, ovladaju principima postavljanja ciljeva i upravljanja vremenom i sl.

 

Prezentacija BiH GEM izvještaja za 2011. godinu na Drugoj konferenciji prekogranične saradnje u okviru InEco projekta

Period implementacije: 23.05.2012.

U okviru projekta "Inovativno umrežavanje i ekonomska saradnja Tuzle i Vukovara" (InECo) 23. maja 2012. godine u Tuzli je održana druga Konferencija prekogranične saradnje pod nazivom „Najbolje prakse u lokalnom ekonomskom razvoju". Cilj ove konferencije bio je predstavljanje zajedničkih napora za poboljšanje poslovnog okruženja za mala i srednja preduzeća, razvoj poduzetništva i sinergijskih efekata u implementaciji projekata prekogranične saradnje. Na konferenciji su predstavljeni primjeri uspješnog upravljanja lokalnim ekonomskim razvojem u općini Tuzla, rezultati 6 projekata prekogranične saradnje koji se implementiraju i u Općini Tuzla (InECo, program SeeNet, NERDA, NBR Modriča, BIT Centar Tuzla i Centar za razvoj poduzetništva Tuzla) kao i politika razvoja poslovnih inkubatora u BiH. Tokom konferencije prezentirani su i rezultati GEM izvještaja za Bosnu i Hercegovini za 2011. godinu.

 

Poslovna edukacija u okviru projekta „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja"

Period implementacije: 12.– 14.07.2012. godine

Centar za razvoj poduzetništva je bio angažovan od strane Mikrokreditne fondacije Partner u realizaciji poslovne edukacije za 20 poduzetnika sa područja BiH, u okviru projekta "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" koji podržava razvoj proizvodnje i montaže solarnih kolektora. Tokom trodnevnog treninga obrađeno je 7 modula: Modul 1: Upoznavanje poduzetničke okoline; Modul 2: Razvijanje menadžerskih i poduzetničkih vješti na; Modul 3: Upravljanje razvojem preduzeća; Modul 4: Izrada poslovnog plana; Modul 5: Osnove marketinga i marketing plana; Modul 6: Osnove finansija i izvori finansiranja; Modul 7: Uvođenje novog proizvoda.

 

Realizacija tri kursa pod nazivom „Osnove poduzetništva za mlade u kreativnom sektoru"

Period implementacije: septembar – decembar 2012.

U 2012. godini, u Sarajevu su realizirana tri četverodnevna kursa pod nazivom "Osnove poduzetništva za mlade u kreativnom sektoru" sa ukupno 65 polaznika odabranih na osnovu aplikacija iz čitave BiH. Kurs je realizirao Munja – inkubator društvenih inovacija u partnerstvu sa Centrom za razvoj poduzetništva Tuzla i Omladinskom informativnom agencijom BiH (OIA BiH), a uz podršku Švicarskog programa za kulturu na Zapadnom Balkanu (SCP) i Balkan Trust for Democracy. Tokom jednog četverodnevnog kursa obrađeno je 10 modula: Modul 1: Poduzetništvo u kreativnoj industriji; Modul 2: Uvod u poduzetništvo; Modul 3: Prepoznavanje poslovnih ideja i prilika; Modul 4: Analiza izvodljivosti poslovne ideje; Modul 5: Registracija poslovnog poduhvata; Modul 6: Intelektualno vlasništvo; Modul 7: Marketing kreativnih preduzeća; Modul 8: Brend; Modul 9: Poslovni plan; Modul 10: Finansiranje početnog poslovnog poduhvata. Voditeljice kursa bile su Mirela Arifović Omerović i Majda Mujanović, predstavnice Centra za razvoj poduzetništva Tuzla, uz goste.

 

Drugi forum o zapošljavanju mladih

Period implementacije: oktobar – decembar 2012.

Drugi Forum o zapošljavanju mladih na temu „Omladinsko preduzetništvo i samozapošljavanje", održan je 11. decembra 2012. godine u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla. Centar za razvoj poduzetništva (CERPOD) je u koordinaciji sa Omladinskom informativnom agencijom BiH (OIA), pružio tehničku podršku organizovanju ovog događaja. Forum je organizovan u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), koji je finansiran od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, Republičkom agencijom za mala i srednja preduzeća RS, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom za zapošljavanje RS, i Ministarstvom razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona.

Osnovni cilj Foruma je bio da se na jednom mjestu okupe mladi poduzetnici i kreatori politika kako bi došli do zajedničkih prijedloga za unapređenje politika zapošljavanja i samozapošljavanja mladih. Forumu je prisustvovalo preko 150 učesnika, od kojih je bilo 70 mladih poduzetnika koji vode vlastiti biznis. U toku rada Foruma radne grupe su donijele set preporuka za unapređenje razvoja omladinskog poduzetništva u BiH, koje su prezentovane predstavnicima prisutnih institucija. U zaključcima Foruma dogovorena je realizacija dva zaključka: e-learning alat za poduzetnike (odgovornost preuzeo Federalni zavod za zapošljavanje i YEP), te start-up fond u Tuzlanskom kantonu (odgovornost preuzelo Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona i SDC).

Kalendar

May 2020
S M T W T F S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

INFORMATIVNI LIST

Prijavite se za besplatni e-GEM BiH godišnji izvještaj!