gemlogo
Test ovo ono nesto Blaaaa
knjiga

„Poduzetništvo: Uspješno pokretanje novih poduhvata" 3/e

Autori: Bruce R. Barringer, R. Duane Ireland
Izdanje na bosanskom jeziku

 


 BH telecomSponzor manifestacija Centra za razvoj poduzetništva u 2014. godini

 

 

PROJEKTI I AKTIVNOSTI REALIZOVANI U 2013. GODINI

Globalni monitor poduzetništva u BiH 2012: „Poduzetničkim obrazovanjem do (samo)zapošljavanja mladih"

Period implementacije: mart 2012. – maj 2013.

Centar za razvoj poduzetništva je u 2012. godini po peti put implementirao GEM istraživanje na području Bosne i Hercegovine, te proveo redovne aktivnosti propisane GEM metodologijom i uputama Svjetskog GEM konzorcija: ispitivanje odrasle populacije, intervjuisanje stručnjaka iz oblasti poduzetništva, kontinuiran kontakt sa svjetskim GEM konzorcijem. Time je Bosna i Hercegovina i u 2012. godini, bila jedna od 69 zemalja učesnica ovog najvećeg svjetskog akademskog istraživačkog projekta iz oblasti poduzetništva.

Kao rezultat prikupljanja podataka o stanju poduzetništva u BiH, publikovan je izvještaj pod nazivom GEM BiH 2012: „Poduzetničkim obrazovanjem do (samo)zapošljavanja mladih". Izvještaj je zvanično promovisan u srijedu, 29.05.2013. godine u Hotelu „Europe" Sarajevo. Promociji je prisustvovalo oko 50 učesnika, koji su ugledni predavači iz oblasti poduzetništva, predstavnici vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, te naučni radnici, profesori, studenti i drugi relevantni akteri, te predstavnici medija. Partner GEM projekta u BiH je Univerzitet u Tuzli. Promociju Izvještaja su podržali Oxfam Italia i BH Telecom, a njegovu publikaciju Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Općina Tuzla, MKF Prizma i Projekat zapošljavanja mladih (YEP).

 

Pružanje konsultanskih usluga za Ured Oxfam Italia u BiH, u okviru programa SeeNet2

Period implementacije: mart - april 2013.

Centar za razvoj poduzetništva je u martu i aprilu 2013. godine bio angažovan na pružanju konsultantskih usluga za Ured Oxfam Italia u BiH, u okviru Programa SeeNet2 - „Jačanje sistema malih i srednjih preduzeća na područjima Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog Kantona, Regije Šumadije i Pomoravlja, općina Prijedor, Tuzla, Lazarevac". U skladu sa predviđenim zadacima Centar je proveo uporednu analizu preduzeća iz regije Toskane koja su izrazila interes za saradnju sa malim i srednjim preduzećima iz Jugoistočne Evrope i profila malih i srednjih preduzeća u Jugoistočnoj Evropi, te su predloženi oblici moguće saradnje i načini njihove realizacije. Izvršena je analiza rada postojećih MSP referentnih osoba na SeeNet teritorijama, na temelju raspoloživih dokumenata, te su predloženi dalji načini za poboljšanje rada na povezivanju MSPa na SeeNet teritorijama. Organizovana je fokus grupa na temu „Opravdanost uspostave lokalne razvojne agencije u Tuzli", pri čemu je pripremljen adekvatan radni materijal. Ključni zadatak u pružanju konsultantskih usluga je bio predstaviti trendove razvoja segmenata rada poslovnih inkubatora u BiH, što je učinjeno za period 2006.-2010., na temelju dostupnih dokumenata.

 

Projekat poduzetničke obuke „Biznis planom do samozapošljavanja"

Period implementacije: mart - april 2013.

U periodu mart-april 2013. Centar za razvoj poduzetništva je realizovao poduzetničku obuku u pisanju biznis plana za 28 učenika srednjih stručnih i tehničkih škola iz općine Tuzla, u okviru projekta „Biznis planom do samozapošljavanja", podržanom od strane Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona". Projekat se sastojao od dvije faze. U prvoj fazi je održano 5 uvodnih radionica u srednjim stručnim i tehničkim školama putem kojih su se animirali učenici na učešće. Uvodnim radionicama je prisustvovalo preko 100 učenika. Drugu fazu projekta činila je sama poduzetnička obuka, gdje su učenici imali priliku kroz 5 modula, naučiti šta je poduzetništvo, kako napisati biznis plan, kako registrovati biznis i pribaviti finansijska sredstva. Osim toga, učenici su bili dužni napisati biznis plan na vlastitu ideju, u čemu su imali podršku i pomoć predavača obuke. Nakon realizacije obuke, u zgradi Privredne komore Tuzlanskog kantona, upriličena je i ceremonija dodjele certifikata svim učesnicima i proglašenje tri pobjednička biznis plana.

 

Okrugli sto „Poduzetništvo visokog rasta u Federaciji Bosne i Hercegovine"

Period implementacije: januar – april 2013.

Osnovni cilj Okruglog stola „Poduzetništvo visokog rasta u FBiH" , održanog 04.02.2013. godine u Mostaru, bio je podići svijest relevantnih aktera o značaju poduzetništva visokog rasta i utvrditi smjernice za kreiranje politika koje će na adekvatan način potaknuti stvaranje novih i unaprjeđenje postojećih brzorastućih preduzeća u FBiH. Organizatori Okruglog stola su bili Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Centar za razvoj poduzetništva Tuzla, a uz dodatnu finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona. Na početku Okruglog stola prisutnima su se obratili Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Denis Lasić i Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Doc.dr. Sanjin Halimović. Okruglom stolu je prisustvovalo oko 70 osoba predstavnika lokalnih i kantonalnih vlasti, nevladinih organizacija, razvojnih agencija, akademske zajednice, poduzetnici.

Na Okruglom stolu je govorilo ukupno 7 govornika (Majda Mujanović - koordinatorica Centra za razvoja poduzetništva; mr.sc.Ranko Markuš - član GEM tima BiH; Zlatko Berbić - predstavnik Upravnog odbora BH biznis nagrade GAZELA; prof.dr. Bahrija Umihanić - voditelj GEM tima BiH; mr.sc.Jozo Bejić - tajnik FMRPO; Emir Hrenovica - ministar privrede Kantona Sarajevo i Amer Zagorčić - ministar privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona).

Kalendar

May 2020
S M T W T F S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

INFORMATIVNI LIST

Prijavite se za besplatni e-GEM BiH godišnji izvještaj!